23 Ağustos 2013 Cuma

Hamiyet Sahin, Bireysel Hayvan Haklari Savunucusu

BU YANAN ÇARESİZ CAN'LARA, KEDI, KÖPEK GİBİ EVCİL HAYVANLARI'DA EKLEMEYİN!..
T.C.
Orman ve Su Isleri Bakanligina
Bakan Makamina
06100-Ankara
Sn,Bakanim,ekdeki belgelerde gorulecegi gibi,Mugla-Ortacada orman yangini cikmis olup,orman barinaginda bulunan hayvanlar  yanginla burun buruna gelmistir.
Yanginin tehditleri sonucu,dijital belgelerdeki ifadeye gore,resmi muhataplar,barinagi isleten insanlara,  hayvanlari kaderleri ile bas basa birakip uzaklasmalarini  soylemislerdir.
Sn,Bakanim,ormanda bakim evleri kurulmasi icin meclisten zorla gecirtilen yasa maddesinin,hayvanlarin alehine doguracagi sonuclarini yillardir tek tek siralamaktayiz.

Bunlarin basinda,orman yanginlarinda bu barinaklarin yanginin ortasinda kalacagi gercegidir.
Bunun ispati 18 agustos 2013 deki ortacada orman yangininda barinakdaki hayvanlarin basina gelenlerdir.
Sn,Bakanim,hazirlamis oldugunuz 5199 sayili hayvanlari koruma kanunun bazi maddelerinin degistirilmesine dair yasa tasariniz madde 3.)de yer alan bakim evlerindeki hayvanlarin sahiplendirilememesi halinde ormanda kurulacak doğal yaşam parklarina doldurulmasi fikrinden  vaz gecilmesinin ne kadar elzem oldugu gercegidir.
Var olan 5199 sayili kanun madde:6.)daki gibi,kisirlastir-asilat-sokaga birak maddesinin tasariya yeniden  konulmasi gerekmektedir.
11 yildir verdigimiz emek sonucunda %80 vatandasida bu yonde bilgilendirmis ve kabul ettirmis bulunmaktayiz.Bunca emegimizin heder edilmesine razi gelemeyecegiz.
Sn,Bakanim,ortaca orneginden ders alinarak,tek bir barinak ve bakim evinin ormanda kurulmasini istemiyoruz.
Ortacadaki orman yangininda,ormanda bulunan hayvanlarin tehlike aninda kaderleri ile basbasa birakilmasi gostermistir ki,bu ilk ornek olmayacak barinaklarin ormana tasinmasi ile binlercesi yasanacak. Cunki her yil,ulkemizin bir cok noktasinda orman yanginlari yasanmakta,hatta ayni gunlerde onlarcasi yanmaktadir.
Bu gercekle karsi karsiya olmamiza ragmen,hayvanlarin orman barinaklarina gonderilmesi,bilincli olarak yanmalarina zemin hazirlayacaktir.
Sn,bakanim,Mugla-Ortaca daki ormanlik alanda yanginla burun buruna gelen barinak,ne acidir ki, barinaklar ormana tasinsin diye,(madde ekde sunulmustur)yogun lobi calismasi sayesinde meclisten yasa maddesi gecirten Hayvan Haklari Iktisadi Isletmesi(haytap isletmesi)ne bagli bir dernege aittir.
Bekliyoruz ki,Ortacadaki orman  yanginindan hem bu isletme hemde bakanliginiz ders cikarir.Ve tasarinizda yer alan ormanda dogal yasam parklari kurulmasina dair madde kaldirilir. Orman yanginlarinda, kedi-kopek gibi evcil hayvanlarimizin,kacinilmaz olarak ,bu yanginlarda yanan yaban hayvanlarimiza eklenmesini istemiyoruz. 
Bu hakli talebimizi goz onune almanizi, bekletilerimizi degerlendirmeniz hususunu;
Makaminizdan saygilarimla arzederim.23.08.2013
Hamiyet Şahin
Bireysel Hayvan Haklari Savunucusu
**
HAYTAP TEMSILCILERIMIZDEN GELENLER-UFUK BAYRAKTAR-ORTACA
Ortaca-Dalaman OrmanYangını ve Hayvan Bakımevinde Alınan Önlemler
Ortaca-Dalaman arasında kalan buyuk bir alanda bu gece orman yangini cikti.Turkan Abla'nin haber vermesi ile ben de hemen bakimevine kostum. Vardigimmda, butun kafeslerin kapilarinin acilmis oldugunu ve saglam kopeklerin serbest birakildigini gordum. Onceden hazirlanan kafeslere ve tasima kaplarina, yavru ve duskun kedi - kopekler yerlestirilip guvenli bir yere alindilar. Sonrasinda bakimevi ve cevresinde nobetimiz basladi, yanginin dumani bile yoktu bakimevinde ama belli ki Turkan Dagdelen cok onceden neler olabilecegini hesaplamis ve hazirligini yapmisti. Sık sık emniyet ile irtibat kurup yanginin ilerleyisi hakkinda bilgi aldi, 07:00 dolaylarinda bakimevi icin hic bir tehlike olmadiginin bildirilmesi uzerine kopekler bolmelere yeniden alindi. Bu resimler, sabah saatlaerinde hayvanlar yerlerine tekrar alinirken cekildi, yangin sondurme calismalari  havadan ve karadan devam ediyor... Denizden su alip yangin yerine gotururken ustumuzden gecen helikopterlerin de resimlerini cektim ve donus yolunda yanginin kul ettigi alanlari... Bakimevinde nobet hala devam ediyor... Yangin tamamen kontrol altina alinana kadar hic birimize uyku yok..
Ek-3.) Orman Bakanligi yasa tasarisi.
MADDE 3- 5199 sayili Kanunun .

Mahalli idareler sahipsiz veya gucten dusmus hayvanlari hayvan bakimevlerine goturmekle yukumludur. Bu hayvanlarin oncelikle hayvan bakimevlerinde olusturulacak musahede yerlerinde tutulmasi saglanir. Musahede yerlerinde kaydedilen, rehabilite edilen, kisirlastirilan ve asilanan sokak hayvanlarinasahiplendirilinceye kadar hayvan bakimevlerinde bakilir. Bakimevi kapasitesi mevcut hayvan sayisini karsilayamadiginda, hayvan bakimevinde rehabilite edilen sahipsiz hayvanlar, sahiplendirilinceye kadar dogal hayat parklarinda barindirilir. 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayili Orman Kanununa tabi alanlarin, bu amacla bedelsiz olarak tahsisine Bakanlik tarafindan izin verilebilir. Bu fikranin uygulanmasi ile ilgili hususlar Bakanlik tarafindan cikarilan yonetmelikle duzenlenir.”
Orman arazilerine Bakimevi Izni Mecliste Yasalasti
24 Haziran 2010 tarihinde TBMM 'de yapilan gorusmeler sonucunda asagidaki madde genel kuruldan gecti. Bundan boyle ozellikle buyuksehirlerde sikintili olan bakimevi sorunu ormanlik alanlarda kendisine yer bulacak. Ozellikle Istanbul'da , Hasdal , Atasehir , Kartal gibi yerlerdeki ormanlik alanlarda bakimevi acilabilme yolu aclimis oldu. Yasanin meclis genel kurulundan gecmesinde emegi gecen  mecliste uzun suredir yogun faaliyet gosteren HAYTAP gonullusu , temsilcilerimize , arkadaslarimiza ,  Cevre ve Orman Bakanligina , bakanimiz sayin Veysel Eroglu'na  milletvekillerimiz sayin Necati Ozensoy'a, Emin Nedim Ozturk'e ,  tum canlarimiz adina binlerce tesekkur sunuyoruz
YASA METNI :
31/8/1956 tarihli ve 6831 sayili Orman Kanununun ;
b) 17 nci maddesinin ucuncu  fikrasinin ilk cumlesi asagidaki sekilde degistirilmistir.
''  Savunma, ulasim, enerji, haberlesme, su, atik su, petrol, dogalgaz, altyapi, kati atik bertaraf ve duzenli depolama tesislerinin; baraj, golet, sokak hayvanlari barinagi ve mezarliklarin; Devlete ait saglik, egitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her turlu yer ve binanin Devlet ormanlari uzerinde bulunmasi veya yapilmasinda kamu yarari ve zaruret olmasi halinde, gercek ve tuzel kisilere bedeli mukabilinde Cevre ve Orman Bakanliginca izin verilebilir.  ”
GEREKCEDEN :
Sehir merkezlerine yakin hayvan bakimevleri halk sagligini tehdit edeceginden soz konusu bakimevlerinin sehir merkezinden uzak orman arazilerinde kurulmasi, ayrica, nufus artisi ile birlikte insanlarin sehir merkezlerinden uzak yerlerde hayatlarini idame ettirme istegi nedeni ile tapulu ve hazine arazilerine bakimevi yapilmasi gurultu, cevre kirliligi gibi sikayetlerin artirmasina neden olmaktadir. Bu duzenleme ile hayvanlara daha tabii ve genis ortamda yasama imkani saglandigi gibi toplum sagligi korunmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder